School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal a Dó (continued)

Bhí fear agus bean ann aon uair amháin agus bhí siad iongantach bocht agus tainig duiné de lucht sidhe isteach agus dubhairt sé gach aon mhaidín dhul go dtí an poll agus go bhfuigheadh sé airgead a chuideóchadh leis.

(continued from previous page)
    agus fuair sé ceithre phunt. An dara maidín chuaidh se gó dtí an pholl agus thainig duine de lucht sidhe amach agus bheir siad air agus thug isteach é agus tá sé ina shidheóg ón lá sin amach go dtí an lá indiu.
  2. Scéal

Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé ag dhul a dhéanamh díog. Lá amháin bhí sé thuas ag an díog, agus chonnaic sé buideal ag teacht amach as an díog.

Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé ag dhul a dhéanamh díog. Lá amháin bhí sé thuas ag an díog, agus chonnaic sé buideal ag teacht amach as an díog. Chuaidh sé amach giota agus thoisigh na buidéal ag teacht amach. Bhí sé chóir a bheit marbh acu. Bhí sé in a luighe ar feadh seachtmhaine in a dhiaidh sin. Níor mhaith leis a ghabhail fhad leis an díog acht la amháin dhruid sé an poll agus an t-ainm ata air ó shoin, Poll na Sidheóg.
    Brighidh Ní Meallaigh
    Feirmeoir beag