School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal

Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé ag baint cloch aagus thóg sé ceann amháin agus bhí fuil air. Nuair a chonnaic sé seo chuir sé isteach san áit ceadhna agus trí seachtmhain i n-a dhiaidh sin d'imthigh an ghruag de.

Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé ag baint cloch agus thóg sé ceann amháin agus bhí fuil air. Nuair a chonnaic sé seo chuir sé isteach san áit ceadhna agus trí seachtmhain i n-a dhiaidh sin d'imthigh an ghruag de. Níor fhás greim gruaige air o shoin.
    Ní rabh fhios aige cáide b'fhearr do a dhéanamh. Chuaidh sé go dtí áit eile agus faoi an chead chloch a bhain sé, fuair sé giota de thobac agus thug sé leis é. Nuair a thug sé an chéad tarraingte ar an phíopa fuair sé bás.
    Niall Ua Gallchobhair
    59
    Feirmeoir beag
    Leitir Mhic an Bhaird, Co. Donegal
  2. Scéal a Dó

Bhí fear agus bean ann aon uair amháin agus bhí siad iongantach bocht agus tainig duiné de lucht sidhe isteach agus dubhairt sé gach aon mhaidín dhul go dtí an poll agus go bhfuigheadh sé airgead a chuideóchadh leis. An maidín seo d'éirigh sé go luath agus agus chuaidh sé go dtí an poll, agus fuair