School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal

Bhí cailín agus fear ann aon uair amháin agus bhí siad le pósadh. Bhí cos an ghasúr seo gortuighe agus bhí siad ag damhsa agus ní rabh an gasúr seo ábalta damhsa a dhéanamh.

Bhí cailín agus fear ann aon uair amháin agus bhí siad le pósadh. Bhí cos an ghasúr seo gortuighe agus bhí siad ag damhsa agus ní rabh an gasúr seo ábalta damhsa a dhéanamh.
    Bhí gasúr eile ann agus bhí sé ag damhsa leis an cailín seo, agus an fear nach rabh ábalta damhsa a dhéanamh bhí sé ag rádh:- "Come leg or I will leave you."
  2. Scéal a Dó

Bhí bean ann aon uair amháin agus fuair a inghean bás. Oidhche amháin nuair a chuaidh an bhean i n-a luighe chonnaic sí a inghean amuigh ag an teine. D'fhiafruigh an bhean díthe cá rabh sí ag dul.

Bhí bean ann aon uair amháin agus fuair a inghean bás. Oidhche amháin nuair a chuaidh an bhean i n-a luighe chonnaic sí a inghean amuigh ag an teine. D'fhiafruigh an bhean díthe cá rabh sí ag dul. Dubhairt an cailín gur ghoid sí dha ubh ó Mháire Dhubh agus nach bhfuair sí suaimhneas ó fuair í bás. Maith go leór arsa an bhean bhearfhaidh mise an dá ubh ar ais. D'imthigh an cailín as amharc
    Gráinne Ní Cháilín
    Feirmeoir beag