School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal

Bhí gasúr agus giorsach ann uair amháin agus fuair an athair bás nuair a bhí siad óg. Cupla bliadhain i n-a dhiaidh sin bhí an gasúr ar shiubhal ar laethe Saoire ag a uncail.

Bhí gasúr agus giorsach ann uair amháin agus fuair an athair bás nuair a bhí siad óg. Cupla bliadhain i n-a dhiaidh sin bhí an gasúr ar shiubhal ar laethe Saoire ag a uncail. Nuair a bhí sé ag teacht 'un n-a bhaile thainig soillsuighadh air, agus thuit sé, agus chruinnigh na daoine thart air. Shíl siad nach rabh sé marbh.
    Tháinig bean bheag aníos ar an fhairrge. Fuair sí gréim láimhe an Chonaill agus dubhairt sí. "A Chonaill a Chonaill síleann siad go dtiocfaidh tusa acht ní thiocfaidh tú go dtí lá an t-sleibhe."
  2. Scéal a Dó

Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé i n-a chómhnuidhe i Srath-n-a-Seangán. Oidhche amháin tháinig stráinséar aca agus ní rabh fhios ag fear an toighe cé'n ainm a bhí air.

Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé i n-a chómhnuidhe i Srath-n-a-Seangán. Oidhche amháin tháinig stráinséar aca agus ní rabh fhios ag fear an toighe cé'n ainm a bhí air. Bhí bean an toighe iongantach glic agus d'iarr sí ar an stráinséan a ainm a innse díthe. Dubhairt sé, "Tá mé
    Nóra Ní Laodhog
    Brian Mac Cáilin