School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal

Bhí fear ann uair amháin, agus bhí sé ag dul a dhéanamh dóig. Bhí spád aige agus é ag rómhar leis. Nuair a bhí sé ag dul 'un n-a bhaile chonnaic sé rud mór buideáil ag teacht amach as an díog.

Bhí fear ann uair amháin, agus bhí sé ag dul a dheánamh díog. Bhí spád aige agus é ag rómhar leis. Nuair a bhí sé ag dul 'un n-a bhaile chonnaic sé rud mór buideáil ag teacht amach as an díog.
    Nuair a chuaidh sé ‘un n-a bhaile d’innis sé an sgéal do na daoine agus dubhairt a athair “Poll siógaí atá ann”. Chuaidh an fear suas an lá i n-a dhiaidh sin, agus dhruid sé an díog, agus o’n lá sin go dtí an lá indiu “Poll na Sídheógaí an t-ainm atá air.
    Domhnall Ua Connácháin
    52
    Feirmeoir beag
    Leitir Mhic an Bhaird, Co. Donegal
  2. Scéal a Dó

Bhí gasúr beag ag buachailleacht shíos ag an fhairrge lá amháin. Chonnaic sé bean ag teacht aníos as an fhairrge. Ní rabh acht aon bó amháin.

Sgéal a dó:-
    Bhí gasúr beag ag buachailleacht shíos ag an fhairrge lá amháin. Chonnaic sé bean ag teacht aníos as an fhairrge. Ní rabh acht aon bó amháin. Fuair an bhean greim ar adharc a bho, fuair an gasur greim ar ruball a bho. Thoisigh an bhean ag tarrainghte an bhó isteach i spinc agus bhí an gasúr ag iarraidh í a tharraingt amach, acht sa deireadh tharraingt sí an bhó agus an gasúr isteach léithe.