School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal a Dó (continued)

Bhí fear thiar ar an Dumhaigh am amháin agus ní rabh sé abálta an cíos a dhíol. Bhí an tighearna ag déanamh rud mór air; agus ní rabh fhios ag an fhear bhocht caide ba chomhair do a dhéanamh.

(continued from previous page)
    Cibé ar bith tháinig an cart ‘un n-a bhaile agus an fear marbh air. Ní rabh fhios ag an bhean bhocht cé bhí ann an chéad úr. Sa deireadh d’aithin sí é. Chuireadh é sa roiligh.
    Trí lá i n-a dhiaidh seo bhí an bhean thíos sa pháirc agus tháinig fear ‘uici. Cé bhí ann acht a fear fhéin. Labhair an bhean leis agus dubhairt sí “Cáide chonghbhaigh ar shiubhal go dtí seo thú?” “Ní’l an oidhche ann go fóill agus ar an adhbhair sin níl sé mall.
    Chuaidh sé ‘uig an tighearna agus scáraidh seisean. D’iarr an tighearna air imtheacht agus nach mbéadh aige an cíos a dhíol níos mo.
  2. Scéal

Lá amháin bhí Pat Shéimisín thíos ag an loch agus tháinig fear beag 'uige. Labhair an fear leis agus dubhairt sé "síleann sibhse nach bhfuil oir no airgead ins an pháirc sin; acht tá.

Sgéalta a d’innis
    “Lá amháin bhí Pat Shéimisín thíos ag an loch agus tháinig fear beag 'uige. Labhair an fear leis agus dubhairt sé "síleann sibhse nach bhfuil oir no airgead ins an pháirc sin; acht tá." Innseochaidh
    Nóra Ní Laodhóg
    Brian Mac Cáilín