School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal (continued)

Bhí fir amuigh am amháin ag iascaireacht; nuair a bhí siad amuigh i lár na fairrge d'éirigh an spéir dorcha agus thosuigh an ghaoth.

(continued from previous page)
    Bhí an teach innealta glan. Chuaidh siad isteach i seomra agus bhí cailín n-a suidhe ar colbha na leabtha agus an sgian greamuighthe i n-a Cos. Bhí gruag chatach uirthe, i bhí sí leath i n-a eisg. D’iarr an fear air an sgian a tharraingt amach Acht dubhairt an fear nach dtarraingeóchad sé an sgian go dtí go gcuireadh siad ar an bhealach ceart é ‘un na bhaile. Annsin labhair an bhean agus dubhairt sí Is maith a rinne tú sin no bhí mise gabhail a ghearradh do muineal sa.
    Chuaidh sé na bhaile agus an sgian leis agus ní rabh an teach le feicéailt níos mo.
  2. Scéal a Dó

Bhí mo athair mór amuigh lá amhain ag loch Mhic Aodha. Shíl sé go rabh seo i n-a áit iontach deas fa choinne "poitín" do dhéanamh.

Sgéal a dó
    Bhí mo athair mór amuigh lá amháin ag loch Mhic Aodha. Shíl sé go rabh seo i n-a áit iontach deas fa choinne “poitín” do déanamh. Chuaidh sé abhaile agus d’inns sé [?] do fhear eile
    Ar maidin nuair a mhusgail siad chuaidh siad go dtí an loch. Chuaidh siad amach ins an bád agus (nuair) nuair a bhí siad ag an taobh eile toisigh siad ag dhéanamh an “poitín” sa teach beag.
    Nóra Ní Laodhóg
    Brian Mac Cáilín