Scoil: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal a 1

Bhí fear i mbaile an Curraigh son am amháin. Chuaidh sé 'un n-a coilleadh ar lorg crainn. Bhí maidín bhreágh ann nuair a d'fhág sé an bhaile.

Bhí fear i mbaile an Curraigh aon am amháin. Cuiadh sé 'un n-a coilleadh ar lorg crainn. Bhí maidín bhréagh ann nuair a o'fhág sé an baile bhí mórán crainn sa choill agus mar sin ní rabh móran cuartughadh le déanamh aige.
    Bhí i bhfad níos mo crainn aige no bhí a dhíoghbhail air. Chonnaic sé crann mór acháin agus íoisigh sé uirthí. Bhí sé bualadh agus ag bualadh acht ní rabh gar ann. Ní thiocfhadh leis é a gheárradh.
    Nuair a bhí sé ag imtheacht as an choill, tháinig fear beag amach roimhe agus bta leis. Labhair an fear beag go modhamhail macanta an chéad uair. acht labhair sé go feargach an darna uair agus dubhairt sé "A fhir ghránndha, ní thigheann tú cáide tá deánta agat! Tá Palas an Rígh millte agat agus tá an bháinrioghan ar mire síleann sí go bhfuil deireadh an t-saoghail ann.
    "Is fearr duitse bheith ag amtheacht no ma bheireann na Pronnsaí ort dheánfhaidh siad prionsunach díot go lá do bháir." D'imtíg an fear bheag as amharc annsin.
    Nóra Ní Laodhóg
    Meadhbha Ní Laodhóg