School: An Clochán Liath (Dungloe) (roll number 15243)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Doiminic Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    Súl a dteachaidh an bacach amach chuir sé an pláincead a bhí ar thart ar gamháin a bhí i gcionn an toighe, agus d’fág na luighe sa clúdaighe é. “Droch creith ar an bacach sin, cuirfidh mise múineadh air, ag tarraingt buille dé thúirnín air, leig an (bhean) gamhain buithre as fhéin.
    “O damhnughadh ort” ar sise, “do ghamhain bréagh marbh agat”. Agus o’n lá sin ní ba mhó fuair an fear treán le h-ithe.
    Bhí abhann thaobh thíos de’n teach agus nuair a pósadh an fear bhí sé abálta léim a thabhairt ar an abainn, agus ca rabh sé seachtmhain pósta go gcaithfeadh sé siubhail treasna, agus seachtmhain indiaidh marbhadhac na gamhna, bhí sé abálta an léim ceadhna a tabhairt.
    AT1544: The Man who Got a Night's Lodging
    Pádraig Ó Gallchobhair