School: An Clochán Liath (Dungloe) (roll number 15243)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Doiminic Ó Ceallaigh

fonómhaid ionann a’s a rádh “sin a mbéidh ar a son agat”.
    Thug an rí órdú do daibhídh annsin a bhéidh réidh [gleac]? maidín lá thar na bharach ar an bhfhaithce a bhí taobh thiar de’n caisleán, agus go mbeadh an bulaidhe annsin chomh luath leis.
    Bhí go maith a’s ní raibh go`h-olc. Nuair a tháinic an mhaidín bhí sluagh mhór cruinnigh ar an bhfhaithche cun na troda d’feicealt. Ní raibh sé i bhfad go dtáinig an do throdaidhe. Bhí daibhídh gléasta i liúrach ghorm, cloigead ar a cheann agus a claidheamh nochtaighthe ‘na lámh aige. Bá maiseach mear-luthmhar a dhearn sé ag feitheamh le na chéile chomhraic, agus bhí cuma air go dtroidfeadh sé go n-imthigheadh an t-anam as.
    Ní rabh cuma Críostaidhe ar chor ar bith ar an bulaidhe. Bhí sé gléasta i gcroiceann leómhan agus éideadh pláta ar a cheann a bhí ag deallrughadh sa ghrian. Bhí cathbarra líomhta ar a cheann agus bhí claidheamh géar uatbhasach na láimh aige.
    Sheasuigh an bheirt ar aghaidh a chéile amach ar feadh cúpla móimeid. Buaileadh clog annsin agus thoisigh an troid. Cainnt ar throid ach b’e sin an áit ina an troid. D’ionnsaigh na laochra a chéile go fíochmar feargach agus go te teann. Bhí siad ag leadradh agus ag sathadh ar a céile go dtearn siad bogán de’n cruadhtan agus cruadhtan de’n bhogán agus gur chuir siad sruthain fíoruisge amach as na clocha, cruaidhe gorma. Níor fhág siad ‘n bheitheach na’n éan fa chúig mhí dobhta nar chuir siad ar mire leis an tormán a bhí aca.
    Pádraig Ó Gallchobhair
    Domhnall Ó Dochartaigh