School: An Clochán Liath (Dungloe) (roll number 15243)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Doiminic Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    inntí i gcomhnuidhe. Gan lé cluinstin ag an triúr a bhí sa t-suidheachan, ach [inónán]? binn an t-sruthain a bhí gabhail lé fanaidh taobh thiar daobhtha.
    Bhí siad ‘na suidhe tamhall maith gan focal a labhairt.
    “A strainsear” arsa Carán fa dheireadh “béidh an long ag seól imbarach, ar bhéal maidhne ma tá an ghaoth oirstineach. Bhí an Chaiptín ag innse damh indiú go raibh sé ag seól gó dtí na h-Indeacha Thoir, agus tá eagla orm nach maireann tusa a bhfhad sa tír sin. Tá tú ró-óg leis an teas a sheasamh, agus tiocfaidh an Fhiabhras Buidhe ort. Ní bhéidh duine de do chreideamh fhéin lé tarrthail ‘thabhairt ort, agus gheobhaidh tú bás gan sagart, gan bráthair”.
    “Tá sin fíor” arsa’n stócach, agus na deóra ‘sna súile aige” ach caidé deánfaidh mé”.
    “Bhfuil fhios agat caidé deánfas tú” arsa Carán. “Fan annseo agamsa i gcuideachta mo mhac. Tá oiread Maoine agam-sa agus dheánfas sibh rith bhur saoghal, no mise an fear is saidhbhre ar an oileán.
    D’amarc an stócach air, “A” ar seisean agus glór an chaointe ina ceann “sé Dia atá go maith domsa nuair a chuir sé a léithéid seo d’adh romham. Fanóchaidh mé libh cinnte agus béidh mé ‘mo mhac comh dílis duthrachtach agus tóg athair ariamh”.
    Ma bhí luthghair ar an stócach fá seo bhí a chúig oiread subhailce lé h-aithne ar a cómrádaidhe. Codhluigh siad fá
    Pádraig Ó Gallchobhair
    Domhnall Ó Dochartaigh