School: An Clochán Liath (Dungloe) (roll number 15243)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Doiminic Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    seanduine uirthí an comhla thabhairt ar shiubhail ar a druim agus shiubhail sí caol díreach na dhiaidh. Bhí fearg mhór ar an t-seanduine agus níor amharc sé thart go rabh sé leath bealaigh ar shiubhail agus caidé chonnaic sé ach an t-seanbhean ag teacht na dhiaidh agus an comhla leithe ar a druim. D’fan an seanduine leithe, agus shiubhail an bheirt go dtainig siad go dtí coillidh mór-agus caide tcí siad ina suidhe ag bun crainn ac beirt fhear dhubha agus iad ag cunntas a gcuid airgid. Tháinig eagla ar an t-seanduine agus ar an t-seanbhean agus chuaidh siad suas i gcrann a bhí ann. Bhí siad ag smaointeadh caidé ba cheart daobhtha a dheánadh. Sa deireadh leig an t-seanbean do’n chomhla tuitim anuas ar na fir dhubha. Shíl siad-san gur an spéir a thuit ortha agus d’imthigh (na) siad fríd an choillidh le h-eagla.
    Annsin tháinig siad anuas as an chrann agus thug leobhta iomlán an óir agus bhí a sáith le h-ithe agus le h-ól aca go dtí’n lá a bhfuair siad bás.
    AT1386: Meat as Food for Cabbage
    AT1653: The Robbers under the Tree