School: An Clochán Liath (Dungloe) (roll number 15243)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Doiminic Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    dtiocfaidhe an oiread sin páisdí aois cheadhna a chruiniú ó loch bearra, go lucir mhic a bháird. Shocruigheamar go mhfearr na gnoicí a chonbháíl faoicimh, ach níl aon duine dar gcualaidh an scéal agus go h-airid an beirt againne a chonnaic na sídeoga, fánacha na rabh cinnte gurbh iad na sídeogaí-anna a bhí ann. Bhí mise i n-aois ceille san am - i gcionn mó sheacht bhliadhain deag, creid mé an tráth sin é agus creidim go foill é nach a gach eile a bhí ann ach " na daoine beaga".
    " Go dteigimid ar bun gcoimirce"
    "S nar théigimis ar bun n-imirce"
    " S daoine beaga laghacha"
    " Ní dhearnamar dochar díb!"
    Ba e seo an paidir a deirfeadh na sean daoine nuair a chastaidhe a léithéid ortha .
    Ní dalladh-mullóg nó dalladh-radharc atá "sna scéalta seo fá na sídeoga, ach lom-clár agus croidhe na firínne, mar chreidtear go foill i n-iar Ghaedhealteacht ThÍrchonnaill .
    "Ní timid ar na n-imirce
    Ní beimis ar a gcomoraidh