School: An Clochán Liath (Dungloe) (roll number 15243)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Doiminic Ó Ceallaigh

1. "Cuid Sideóg Inis Fraoigh" (Seámus Mac Cáilín. (62) An Clocán Liar G'innis)
    Is beag buine in Éirinn nó níos fuide i gcéin nar chuala cracht ar na mallaibh fa Arainn Móir - an (Móir) t-oileán uaigneach ar iarchósra Tír-Chónaill n'ar charla tubaisre areachnach d'fuirinn báid 's gur báicheadh iad féin agus sgaifhre oibrideanna - imirce a bí ag pilleadh as albain. Cailleadh deireadh ach aon fhear amáin. Is iomdha oiléan fá na cósraí seo agus is iomdha sgéal ag boine leo. Tashar ag (cailliadh) ag gábhail de'n iasgaireachr anois, agus na sgadán go measarda flúirseach corr-uair. Bishean ag breish ar na glasain i ndeireadh an fhoghmhair bhíonn deargogaí agus ballaín le fóghail fa'n am cheadhna agus na poraí ghomaigh da gcur, agus da drógail ( go minic ar bheagan bhuntaiste agus mhorán maslá, ní 'l obair com fuar fadalach fánach i saoghail an iasgaire.
    Ach ar Árainn Mhóir agus ar na glasáin a tharraing mé an sgéal.
    Bí truír as mín Mhóir ag teachr na bhaile oidhche gealaighe amóin i n-dhiadh lá i choisheamh ag na glasaín agus bí measardhair leo sa bhád. Tarr ag bun na mbeann faoi bhraghaidh tiar - tuaidh Inis - Fraoiche - nuair a chuala siad an cheol sidé ag teacht anuas as na spinceacha uaigneacha os a gcionn.
    "Coish cuca dornán go' gasra arsa fear ba sriúrshach. Chrom Tadhg Ó Gallchobhair agus sceall sé i
    Séamus Mac Cáilin