School: An Clochán Liath (Dungloe) (roll number 15243)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Doiminic Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    Ach m’athair mór féin – caide rinne sé féin padaí dubh, (an lá á mhair siad) acht imteacht leo la amháin siocain. I ndeareadh an gheimridh tá dá fhichead bliadhain ó shoin- Ba é sin in geimhreadh a rabh an Siocan Mór ann. Níor siad go rabh siad ag loch abhainn na marbh. Stacaí cuilinn a bhí de d’ith ortha I ‘fios aca go rabh siad le fhághail ar an oileán. Mar bí an oidhreógach sáthach laidir, sleamhnaigh siad isteach in an oileáin, agus rópa ualaigh leabtha. Ghearr siad an méid a bhí sé de dhith ortha de’n ahuileann, cheangbhailte na chraobhatha le ceile agus tharraing smacht i na ndiadh ar an (o) oidhrogaigh iad. Tugadh na bail ear mhúin ghearáin iad agus Thosaigh da ndeanamh réidh fá choinne an bhoithigh.
    Acht an oidhce sin mó dhearmad innse díob go rabh comhnuidhe ar Domhnaill Ó gar amarc an Locha – I bhfad ó charad ‘s ó chineadh. Nuiar a d’amarc muinntir Dhomnaill amach idir clap-sholas agus am luige caidhe tchíd siad air mar bheadh an t-oileán uilig i na chrhaos amháin teineadh. Mair bladhar i rith na h-oidhce agus maidín lá-thar-na-bharach chuaidht Domhnall isteach go Doire leach Chonaill agus d’innis dóibh caidé mar bhí agus caidé chonnaic siad an oidhce roimhré. Glac eagla a beirt eile agus níor leig siad do’n fhéar fás faoi na gcosa gur iomcar na stacaí agus go bruach an loch, agus treasna
    Múinteoir