School: An Clochán Liath (Dungloe) (roll number 15243)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Doiminic Ó Ceallaigh

go bhfaigha tú cloch a chuirfeas faobhair orm”.
    Chuaidh sé chuig an chloch “caidé tá dhíoghbhail ort ars’n chloch”, “Tá cloch a chuirfeas faobhair ar sgin, sgin a gearrfas slat, slat slat a (chuirfeas) sgiuirfas druim Murcaidh Bhig a d’ith mo chuid sughcraobh indé”.
    “Ní bhfuig tú mise ars’n chloch go bhfagha tú uisge a fhluichfas mé”.
    Chuaidh sé chuig an t-uisge. “Caide tá dhíoghbhail ort ars’n t-uisge”, “Tá uisge a fhluicfas cloch, cloch a chuirfeas faobhair ar sgin, sgin a ghearrfas slat, slat slat a sgiúrfas druim Mhurcaidh Bhig a d’ith mó chuid sughcraobh indé. Ní bhfuigh tú mise ars’n t-uisge go bhfágha (go) tu fiadh a léimeas tharm”.
    Chuaidh sé chuig an fhiadh, “caidé tá dhíoghbhail ort ars’n fhiadh”. Tá fiadh a léimhfeas thar uisge, uisge a fhluichfas cloch a chuirfeas faobhair ar sgin, sgian a ghearrfas slat, slat slat a sguifas druim Mhurchaidh Big a d’ith mó chuid (sghcraobh) sughcraobh indé”.
    “Ní bhfuigh tú mise ars’n fhiadh go bhfágha tú cú a ruaighfeas mé”.
    Cuaidh sé chuig an cú. “Caidé tá dhíoghbhail ort ars’n chú”. Tá cú a ruaighfeas fiadh, fiadh a léimfeas thar uisge, uisge a fhluichfas cloch, cloch a chuirfeas faobhair ar sgian, sgian a ghearrfas slat, slat slat a sgiúirfas druim Mhurcaidh Bhig a d’ith mó chuid sughcraobh indé”.
    Ní bhfuigh tú mise” ars’n chú “go bhflágha tú im
    AT2030: The Old Woman and her Pig