School: Ailt an Chorráin

Ailt an Chorráin, Co. Donegal
Proinsias Ó Breisleáin

1. (continued from previous page)
    Ní rabh an dara suidhe sa bualaidh ann a dhul go dtí an chead pharóiste eile. Bhithear a radh gur furust bean a thall annsin - in Gaoth Dobhair. D’imthigh sé é fhein agus fear eile ag tarraingt ar Gaoth Dobhair. Bhí sé leaghtha amach eatorra roimh-re, nuair a bhead an fear a bhí a iarraidh mna ag deánamh [mortais]? as an méid de e shaidhbhreas an t-saoghai a bhí aige go rabh an fear a bhí a chomoradh le dha oiread sin a chur leis. Bhain siad Gaoth Dobhar amach agus tháinig go teach a rabh triúr cailín bréagh ann.
    Isteach leobhtha agus bheannuigh siad do búnadh an toighe. Nuair a bhí siad seal tamaill ag comhradh fan aimsear agus fa na barraí, dhinnis an fear as an bhaile seo caide bhí futha, agus thoisigh sé ag innse fan mheid de mhaoin an
      1. poetry