School: Ailt an Chorráin

Ailt an Chorráin, Co. Donegal
Proinsias Ó Breisleáin

1. (continued from previous page)
    bruach na mara fa mhile de Ailt an Chorrain ar an taobh thuaidh. Tá na ballóga le féiceail go foill. An iarraidh seo tháinig Cabhlach mór as Connachta i dtír annseo le smacht a chur ar na saigdhiuirí annseo, ach amuigh ar an sgeál a bhí siad. Nuair a chualaidh saighdiuirí Caisleán Roisín go rabh na Connactaigh fá réir thoisigh siad a dheánamh réidh le dul ‘un sleanntrach leobhtha:- Niorbh fada go rabh an da dreám in adharca a chéile:
    thoisigh an cat go luath ar maidín agus troideadh é go fuilteach rith an lae. I seasgan mór a rabh an troid thart fan áit a bhfuil an bealach mor anois.
    Mair an t-suisteail agus sheasaigh an griosail: go rabh an neoin beag agus deireadh an lae ann. Fa dheireadh bhí muinntir an Chaisleain ag fághail an lámh uachtar Thug an dream eile iarraid ar