School: Ailt an Chorráin

Ailt an Chorráin, Co. Donegal
Proinsias Ó Breisleáin

1. Seán sgealtaí na h-áite
    Sean sgeál “Carraig Thomais” (ait-ainmneachta)
    Ar an bhealach mhór idir Ailt an Chorrain agús Clochan Liath tá carraic mhór le feiceail go direach ar thaoibh an bhealaigh mhóir os comhair teach Phadraig Ua Chnómhsaigh. Tá an teach seo suidthe fa leath mhíle de Ailt an Chorrain agus an fhaid ceadna ó sgoil na ngasur.
    Tugtar Carraig Thomais air an charraig seo leis na cianta agus seo mar fuair an charraig an t-ainm :- In allóid ba mhinic a bhí muinntear na Rosainn agus dream daoine ar an chosta thiar de Chonnacht in achrann a chéile. Thigeadh muinntear Connachta aníos le troid a chur ar na daoine annseo go mor mhor ar shaighdiúiri caisleán Roisín - sin caisleán a bhí ar