School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. (no title)

Bhí fear ann aon uair amháin darbh ainm Concubhair O Dubhthaigh agus bhain sé crann in áit uasal comhgarach don tráigh.

Sgéal a d’innis Peadar Ua Dubhthaigh As Mín a Chairn, Leitir Mhic a Bháird. Tá sé dhá scór agus ocht mbliadhna.
    Bhí fear ann aon uair amháin darbh ainm Concubhair O Dubhthaigh agus bhain sé crann in áit uasal comhgarach don tráigh. Nuair a tháinig sé un toighe indiaidh an crann a bhaint d’éirigh a lamh iongantach neimhneach. Do réir mar bhí an lá ag dhul thart. Bhí an lámh ag éirigh níos neimhnidh D’fhiafruigh a athair do cá bhfhuair sé an crann. D’innis seisean do an áit. Ó arsa an athair sin áit uasal. Ní cóir duit crann ar bith a bhaint annsin. Gabh anois agus fág an crann ins an áit a bhfuair tú é. Chuir sé an crann ar a ghualann agus
    Peadar Ua Dubhthaigh
    Mín an Chairn, Co. Donegal