Scoil: An Clochán Liath (Dungloe)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Róis, Bean Uí Éaluighthe

is cuma caiden meid a bainfead sí as a cofra.
    Ní rabh sé ag eirig a geite ní ba luga. Achan maidin nuair a mbeid na paistí ar sgoile. Bhíodh leab breag de’ arán coirce leo.
    Bhí cúid eile dé na sgoilre ag coimheadh ar seo, ba é an deiread a [bhí]? gur toisuig siad ag caiteam suas diobta go raibh (ciall acu) siad fein, agus an muinteor ar siubal acan oidce ag gedaideact.
    An meid de na paistí go raib ciall acu agus a bhí go measardha seo aimsire goill seo ortha agus cuaid siad abhaile ag caoineadh agus d’innis do na muintir caide a bhí na sgoilre a rabh leo ar sgoil “Tcí mé arsa bhean a toighe; Tá muid n-áiríghthe choidce” ma tá an t-seomradh sin amuigh orainn
    Bríghidh Ní Cumhaill