School: An Clochán Liath (Dungloe)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Róis, Bean Uí Éaluighthe

1. (continued from previous page)
    abair thusa mar díarr mé ort agus tá mise ag innse duit na mbeadh an cruit ibhfád ag imtheacht. Cuaidh Dómhnaill suas agus shuidh sé faoi’n binn. Ní rabh sé ibfad na shuidhe gur culaidh sé ann ceol. Sgairt seisean amach Dia Ceadaoine, Dia Daoin, Dia Aoine le sin seo amach an an sgaifte bheir siad ar Dómhnaill bhocht agus thug siad isteach na Caislean é.Thug siad as choinne an rí é d’orduig an rí daobhtha a sait a buaileadh air agus annsin beireant ar an chruit a bhí ar Seamús agus é a cuir ar mhullac an cruit a bhí ar Dhómhnaill roimhe re. Rinne siad-sin agus d’imtigh Dhómhnaill na bhaile le dhá cruit. Casadh Seamus air agus arsa seisean caide a roinn siad ort a Dhómhnaill, “Oc. Oc arsa Dhómhnaill” ba é sin an binne dubh damhsa.
    AT0503: The Gifts of the Little People
    Róis A. Ní Dhómhnaill