School: An Clochán Liath (Dungloe)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Róis, Bean Uí Éaluighthe

agus bhí an fear iongantac sasta leis an gasur.
    Ní rabh sé ibhfad go dtainig an fear ceadna isteach agus dubhairt sé nach rabh act fatach amain ag sgreadaid frid an coill. Rinne an gasúr gáire beag act níor dubhairt sé a dhath. Cuaidh sé a luige. Tamall beag na dhiadh sin, agus dubhairt an fear a bhí sé ar fasta aige go rabh fios ag (go rabh) an gasúr caidé tainig ar na fataig.
    Nior dhubhairt an fear eile a dhath. Ar maidin an lá thár na bharach chuaidh an gasúr amach le na chuidh eallaig dimtig sé síos go dtí sé síos go dtí an coill. Cuaid sé suas í gcrann agus cait na h-ublai anuas ag an eallaig. Dtí an eallaig a sait agus luig siad
    Eiblín Ní Dhubhthaigh