School: An Clochán Liath (Dungloe)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Róis, Bean Uí Éaluighthe

1. (continued from previous page)
    Dith an t-Eallaigh a sait agus luigh siad ar an fhéir agus chuaidh an gasúr suas i gcrann eile. Chonnaic sé teach mór giota béag ar siubhal. Cuaidh sé anonn go dtí é. Cuaidh sé suas i gcrann ag taobh an toighe. Ní rabh i bhfad go mhothuigh sé fathach ag teacht amach sganruidh an gasúr nuair a connaic sé comh mór leis an fathach. Bhí cuigh cinn air. Dubhairt an fathach leis an gasúr ”Is mór liom in greim amháin tú agus is beag liom in dhá greim tú acht dá mbhéad gráinínn salainn agam dhíosfainn in gréim amháin tú” Toísigh an gasúr ag garaidé agus dubhairt sé “ma tá mé beagh fhein tá mé cruaidh Tig liom uisge a bhaint amach as cloch agus cuir sé ceist ar an fathach an
    Eiblín Ní Dhubhthaigh