School: An Clochán Liath (Dungloe)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Róis, Bean Uí Éaluighthe

1. (continued from previous page)
    sreangan sín gach rud atá i díogbhail ort. Táinig an tarbh mór agus thóisig an troid. Marbh an tarbh mór an tarbh réadmhách leis an cead bhuillé. Annsin dimhtíg an tarbh mór agus chuaidh an gasúr anonn, os coinne an tairbh a bhí marbh agus thóisig sé ag caoinead. Shmáoitiúgad sé ar an rud a dubhairt an tarbh réadmach.
    Gearr sé trí sreangan o craiceann an tairbh agus cuir sé isteach in a phocha iad. Annsin tháinig an óidhche chuaidh an gasúr suais i gcrann mór agus thuit sé na codladh. Nuair a glan an lá tháinig an gasúr anuas as an chrann. Shiubhail sé leis ar feadh tamaill fada.
    Sa deireadh chonnaic sé teach mór deas. Chuaid sé suas go dtí an doras, buail sé air. Tháinig fear mór árd go dtí an doras, agus cuir sé ceist air caidé bhí sé ag iarraidh.
    Eiblín Ní Dhubhthaigh