School: An Clochán Liath (Dungloe)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Róis, Bean Uí Éaluighthe

1. (continued from previous page)
    bá deise do bfacas araim. Shuidh an gasur, agus (dit) dith sé a shaith, agus dimtig siad arais. Ní rabh siad ibfad ar shiubhail nuair a chonnaich siad tarbh mór ag tarraingt ortha. Annsin labhair an tarbh arais, agus dubairt sé leis an gasúr go marbhfad sé an tarbh seo acht go dtiocfaidh tarbh eile agus go mbéadh an tarbh sín cómh mór agus comh láidir agus go marfadh sé leis an céad bhuíllé.Toisig an troid eadar tarbh Réadmhách agus an tarbh eile. Bhí siad ag troid ar féadh tamhaill maith. Sa deiread mharbh an tarbh Réadmhach an tarbh eile. Dimthigh siad arais agus ní rabh i bhfad go bhfacaid siad an tarbh mór ag teacht. Táinig eagla ar an gasur, agus thoisig sé ag caoineadh. Annsin dubhairt an tarbh leis “Nuair a bhais mise marbh gearr trí sreangan dé mo chuid craiceann agus nuair a bhéas tú in anas déanfaidh na
    Eiblín Ní Dhubhthaigh