School: An Clochán Liath (Dungloe)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Róis, Bean Uí Éaluighthe

1. (continued from previous page)
    fagail bhais. Annsin dubhairt an rí (ag) le buistir a bí an gabhail amach go dtí an bhoithrach, agus an tarbh a marbhadh. Cuaid an buistir amach ag gabail a mharbad an tarb acht tug an tarb cic do, agus cur isteach sa tinch é.
    Tainig buistear eile, agus buistear eile, agus cuir sé isteach sá tinch iad uilig. Ar maidin an lá thár na bharach chuaidh an gasúr amach ag buacailleacht, agus bí an tarbh leis fóstá. Nuair a bhí sé tamall amuig tainig an tarb aníos go dtí an áit a bhí an gasúr na shuide, agus dubhairt sé leis. “A lanbh tá mé ag gabhail ar siubail uait indiu”. Thoisig an gasur ag caoineadh. Annsin dubhairt an tarbh. “Thig leat a bheith liom, go ar mo dhruim” agus annsin d’imtigh siad Nuair a bhi siad giota mait ar shiubhail stap siad, Dubhairt an gasúr go rabh ocras air.
    D’íarr an tarbh ar an corc a tharraingt amach. Rinne an gasur mar h-iarraidh ar, tainig an tabla (í)
    Eiblín Ní Dhubhthaigh