School: An Clochán Liath (Dungloe)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Róis, Bean Uí Éaluighthe

1. (continued from previous page)
    agus bhí an tarbh seo ábalta labart. Thainig an tarbh aníos cuig an gásúr agus cuir sé ceist air cád chuige a rabh sé ag caoineadh D’innis an gasúr dó, agus dubhairt an tarbh leis go rabh corc istig in a chluais. Annsin dubhairt an tarbh leis.
    (Rinne an gasur) “Tarraing amach é agus geobhaidh tú do sháith lé h-ite”.
    Rinne an gasúr mar h-iarrad air, agus tainig tábla mór do acan cinéal bidh, agus dige air. Suidh an gasur, agus dith sé a sháith. Cuir sé an corch isteach arais, agus dimtig an tabla.
    Annsin dimtig sé un a baile, agus cupla lá indaid seo shíl a leas mháthair go rabh sé ag éirigh iongantach reamhar
    Cuir sí an cailin a bhí go maith don gasúr go bhfeicfeadh si caide a bhéadh an gasúr ag dheánamh.
    D’imtig sí agus nuair a bhí sí fa giota dón gasúr connaich sí caidé bhí sé ag deánamh. Connaich an gasúr ise fosta, agus diarr sé uirthí teacht agus cuidh don bíadh a ite.
    Eiblín Ní Dhubhthaigh