School: An Róisín (roll number 4738)

An Reannaigh Dhubh, Co. Donegal
Cathal Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    do, a’s ar ndoighe bhí fearg mhór air a’s dubhairt sé go rabh sé ag dul a mharbhú O’Broinn. An lá thar na mharach thug sé a bhád leis siar go dtí an Machaire. Ón Machaire chonnaic sé campa a’s solas ann ar an Chlochair, a’s d’unthigh sé an méid a bhí ina chorp go dtí gur shroich sé an campa. Bhí O’Broinn ar shiubhal a’s d’imthigh an fear na dhiaidh. Nuair a tháinic sé suas leis thug sé amach litir a’s sgairt sé ar Ó’Broinn, nuair a bhí sé ag tabhairt an lithir do thug sé amach sgin a’s shaith sé é í O’Broinn a’s mharbh sé é.
    Ar shiubhal le Pádraig annsin go Litir Ceanainn a’s beireadh air annsin a’s sé an pionós a cuireadh air nó go gcaithfeadh sé a shaoghal a chaitheadh ins na h-Indeacha thiar. D’ioladh é le fear gorm a bhí posta ar chailín Shasana. Bhí gradh mhor ag Pádraig do’n bean a’s d’eirigh an fear mio-sasta leis. Lá amhain rinn an fear [iarra]? ar Pádraig a chaitheamh síos le binn agus
    Sorcha Ní Laoghóg
    Pádraig Mac Úistean