School: An Róisín (roll number 4738)

An Reannaigh Dhubh, Co. Donegal
Cathal Ó Ceallaigh

1. Scéal (continued)

Nuair a bhí Naomh Colm Cille ar an t-saoghal seo thuit cnaipe dá chasoig lá amhain. Chuaidh sé isteach i dteach.

(continued from previous page)
    Annsin d'iarr sé air an greadaidhe an cnaipe a fhuagail do, thug an greasidhe leis a meannadh agus a corda róisín agus dfuaig sé an cnaipe. Ar imteacht do Colm Cille dubhairt sé,
    "Nimh an pholladóir ar a' tsnáthaid agus fuacht an tonnadór ar a' taillúir"
    Ón lá sin go dtí an lá indiu bíonn an taillúir i gcomhnuidhe dhá fhleachadh, agus má shaitheann sé an tsnáthad in a mhé(?) tá sé cinnte líonadh le síleadh agus a bheith frithir agus is cuma(?) caide'n poll a dheanas an greasaidhe air féin ní mó nach go mothuigeann(?) sé é. Chuaidh siad san t-adh mise an clochan. Bathadh iad san agus tháinig mise.

Dómhnall Ó'Bróin
    Ranna Dubh