Scoil: An Róisín (uimhir rolla 4738)

An Reannaigh Dhubh, Co. Donegal
Cathal Ó Ceallaigh

1. Scéal (ar lean)

Bhí lanamhain ann i bhfad o shoin agus ní rabh teaghlach ar bith aca. Seainín a bhí ar an fhear, Nóra a bhí ar an mhnaoi.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní raibh nonn nó [anall]? air.
    Caithfidh an tarbh a mharbhugadh. Tughadh amach tuairnín agus chraghadh an Tarbh.
    Rithai siad na sgeiteacha anonn a’s anall, ach ní raibh Tómas ar bith le fagháil.
    Tháinig an bhean bhocht thart d’iarr cuid de’s ná sgeitheacha a’s fuair iad. Dheamhan i bhfad a chuaidh sí gur mhothuigh sí a rud beag ag boghadhaigh astoigh ionnta agus chaith sí ar taoibh an bhealaigh mhór iad, agus bhain a’s amoch.
    Le sin tháinig sionnach thart agus da’r leis fhéin nach orm a mbeadh an tadh agus d’alp sé siar go craosadh iad. Dhearc Tómas thart agus chonnaic sé na h-uairadóirí thug leis na baile iad agus dhíol iad agus bhí dóigh bhréagh ortha o’n lá sin go dtí la a bháis.
    AT0700: Tom Thumb
    Meadbh Ní Dhómhnaill