School: An Róisín (roll number 4738)

An Reannaigh Dhubh, Co. Donegal
Cathal Ó Ceallaigh

bhochtaibh, go ndéanaidh Dia trócaire uirthí.
    ‘Mbéadh chirteach agat fá dhéin an chréatúra seo atá gan snáithche leis an t-síon a chongbháilta amuigh? Go rathaigh Dia thú is go seolaidh Sé gach adh in do bhealach a’s gach mí-adh tharat go cionn bliadhna.
    Nuair a imthigheann siad annsin gan dadaidh a fhaghail tusuigheann róisteacha mionna mór, annsin cluinntear Seacht mallacht ort féin, ‘s ar do shliocht, ‘s ar shliocht do shleachta. Ní thug le bacach dul ar thoir déirce mar théigheadh fád ó. Acht sé dtig leis an dlígheadh a sheachtaint go bog, ciúin, réidh, slightheach, sleaínain. Biónn barr-iallacha bróg, bioráin snáth, snathaidí, mála guirm a’s ithbhairt dén [tseo]? sin in a mhála. ‘Sa dóigh seo thig leis an cheírd a chleachtú faoi shróin an dlighe is é ar shéala ‘bheith ag díól no [dgrécbhillí]?
    Aithnigheann ciaróg ciaróg eile ón chanamhaint cheilte is dual do bhacaí a chleach canamhaint atá níos seinne bó’n-mhór chuid de theangacha an lae indiú.
      1. people by social grouping
    Sorcha Ní Laoghóg