School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (no title)

Bhí fear bocht ann aon uair amháin agus bhí sgaifte páistí aige. Ní rabh bainne ar bith le fághail aca agus ní rabh nó ar bith aca fhéin.

Bhí fear bocht ann aon uair amháin agus hí sgaifte páistí aige. Ní rabh bainne ar bith le fághal aca agus ní rabh bó ar bith aca fhéin. Tráthnóna amháin bhí an fear ina sheasamh ins an doras. Chonnaic sé bó dhubh ag teacht aníos an pháirc agus chuaidh sí na bhoithigh. Chonnaic siad í agus i gcionn cúpla bliadhain bhí cúpla gamhain aicí lá aonaigh amháin bhí an fear ag dul a dhíol na ngamhna. Chuir sé na gamhna síos an bealach mór. Ní rabh sé i bhfad síos go dtáinig an bhó dubh amach as an pháirc agus d'imthigh sí fhéin agus na gamhna amach ar an fhairrge mhór.