School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (continued from previous page)
    t-sean bhacach. Ní rabh siad i bhfad i na luighe gur iarr an seanduine ar an t-seanbean éirigh agus an brachán a théadh do nó go rabh sé caillte leis an ocras. D’éirigh an bhean agus théidh sí an brachán. D’éirigh an bacach ag lasadh an phíopa agus líon sé pota an bhrachain le luaith. Annsin d’iarr an seanduine uirrthí tuirtín aráin a dheánamh dó. Tharraing sí amach an ghríosaídh annsin agus chur tuirtín an aráin air.
    D’éirigh an bacach aríst agus shuidh ar an taoibh eile de’n teinidh. Dubhairt sé leis an t-sean bhean gur thíos ins na Rossaibh a bhí a chomhnuidhe. “Nuair a fuair mó athair bás” arsa seisean ag tógal an mhaide bhriste, “rann sé an talamh mar seo ormsa
    AT1544: The Man who Got a Night's Lodging
    Máire Bean Uí Ghrianna