School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

na bhfuighfeadh sé an baile a bhaint amach an oidhche sin.
    Creideann na daoine go fóill gurbh iad na ‘daoib, daoine beaga a tháinig air agus go raibh siad i gcuma seideáin sídhe - cionnus go raibh se ag cainnt ortha.
    Bhí fear ag spealadóireacht i gcuibhrinn féir ar amharc na beinne agus tráthnóna chonnaic sé í ag fosgladh agus seideán ag teacht amach agus ag brúghadh an féir síos go dtí’n talaimh agus aníos ni thiocfadh sé.
    Siabadh an fear ar bhárr na gaoithe agus ar siubhal leis agus char mhothuigheas iomrádh ni ba mhó air. Rinneadh seo air cionnus gur ghearr sé crann cuilinn a bhí ag fás amach as an bheinn agus rinne sé crann speile de agus bhí sí ‘na láimh aige ‘san am ar tugadh as é.
    Lá thar na bhárach bhí an crann ag fás as an bheinn arais.
    Eadarbhaile, Co. Donegal