School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (continued from previous page)
    Noibhíseach a bheith ag cainnt le Diarmud. Ar an ádhbhar sin tugadh i láthair na Caibidile é, mar a d’órduigh an Tighearna Abb. “A bhráthair dhílis” ar sé “caidé seo a cluinim. Cad fáth bhfuil tú cómh gruamdha, brónach, tostach ‘s tá tú”? “Ó tá” arsa Diarmud, “tCím gach bráthair annseo ó’n té is aoirde anuas i gcómhnuidhe gnoitheach ag moladh dé agis ag tabhairt onora dó’n Mhaighdin Mhuire. tCídhim bráthair ag scríobhadh leabhair; bráthair da n-órnú, bráthair ag cumadh dán diadha; bráthair ag deánamh sean amóra; bráthair ‘na tháilliúr; bráthair ‘na ghreásaidhe; bráthair ‘na shaor; br. ‘na chócaire; céard fa leith ag gach bráthair; - seo mise amháin in bhur measg gan céard ar bith. Faraor geur! Is mé an bráthair gan úsaid.
    Faraor; níl maith ar bith ionnam! “Tóg suas do mhisneach arsín Tighearna Abb. Ní h-amhlaidh atá. Níl tú comh dona sin ar fad. Deán é do dhícheall; is leór sin, acht deán é in onóir na Maigdine Muire.
    Maighread Bean Mhic Amhlaoidh
    Múinteoir