School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (continued from previous page)
    geur agus éisteacht fíor-mhaith ag Maigistir na Noibhíseach. Chuaidh sé go h-imnidheach annsoir an Tighearna Abb ag rádh (annsoir an) “A Thighearna Abb an dtug sibh fa deara an dóigh atá bráthair Diarmud ag dul ar agaidh le tamall. Níl sé mar ba ceart do bheith.
    Tá athrughadh iongantach air nach bhfuil ann mo shásamh. Tá sé ag dul thart ‘na cheolán ag mairgnigh sag meabhrughadh go brónach. Níl fhios agam caidé is ciall do. Cha raibh a leithid ariamh faoi mo chúram.” “Níl faill agamsa arsa’n Tighearna Abb bheith ag dearcadh ar gach bráthair fá leith. ‘Sé do ghnoithe-se na Noibhísighe do choiméad. Labhair le bráthair Diarmud. Thabhair comháirle a leasa do marts feasach duit-se agus mara ndeánfaidh se do chomháirle mar is dual do noibhíseach a dheánamh tabhair i láthair na caibidile é.”
    Rinneadh mar a n-órdiugheadh. Acht is cosamhail go dteachaidh a chomháirle isteach i gcluais amháin agus amach ar an gcluais eile.
    Ní raibh gar do Maighistir na
    Maighread Bean Mhic Amhlaoidh