School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (continued from previous page)
    glas ar an t-sráid budh ghnáthach leis brat-urláir beag glas a spréadhadh faoi na chosaibh, agus na famaraidhe coirneil agus an aos óg do cruinníughadh le óraid greannmhar d’fhóghluim sé fhéin ó sean - chleasuidhe eile gan oiread as athrughadh (féin) focail amháin, agus é ag comhthromúghadh pláta stáin ar bhárr a shróna rith an ama. Annsin na sheasamh ar alámhaibh agus a dhá chois ann áirde, chaith sé suas ‘san aer na sé liathróidí copair agus chongbhuigh ‘san aer iad le na shálaibh gan oiread ‘s ceann acu leigint chun talaimh.
    Le preabadh na súl ní raibh fhios cá dteachaidh siad na sgiobadh as amharc iad, gan mothughadh agus ní raibh le feicilt ach Diarmuid bocht lúbtha mar fonnsa a dá sháil buailte ar chúl a mhuinéil agus na sgian ag léimnigh aníos agus síos, anonn agus anall thart timcheall mo chleasaidhe bhoicht.
    Maighread Bean Mhic Amhlaoidh
    Múinteoir