School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. Sgéal an Ghasúir Óig
    Bhí fear ann am amháin, nach raibh aige acht a mháthair. Lá amháin bhí sé ag briseadh cloch ar thaoibh an bhealaigh mhór. Chuaidh cárr thart agus thuit rud éigin de. Thóg seisean an beart, agus caidé bhí ann acht mála airgid. Thug sé dó na máthair é. An tráthnóna sin, nuair a tháinig sé isteach ‘un tighe, dubhairt a mháthair leis go gcaithfeadh sé dhul na sgoile ar maidín. Dubhairt seisean nach rachadh duine comh mór leisean na sgoile. Dubhairt sise go rachadh, agus rinne sí réidh ar maidín é. Bhí go maith go raibh dhá lá
    Maigréad Bean Mhic Amhlaoidh
    Múinteoir