School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

nach bhfuil deifir ort, agus suidh ar an gcathaoir sin”.
    Bhí buaidh ar an gcathaoir, dá suidheadh aon duine uirthí, go ngreameochadh sé dí. Shuidh an diabhal agus nuair a bhí an t-am ann le éirigh, ní raibh sé ábalta bogadh. Thosaigh an caoineadh arís. Dubhairt Séan go dtiocfadh leisean tabhairt air éirigh le focal amháin cainnte. “B’fhearr rud ar bith na bheith annseo” arsa an diabhal. “Imthigh leat Imthigh leat, agus nach feicim ar ais a choidhche thú” arsa Séan.
    Nuair a bhí Séan ag éirghe marbh aosta, fuair sé bás.
    D’iarr sé mála na gcárdaí a chuir sa chomhnair. Ar theacht chun na bhFlaithis dó, ní leigfeadh Naomh Peadar isteach é, mar gcaithfeadh sé uaidh an mála agus na cárdaí. “Mar leigfidh tusa isteach mé tá fhios agamsa áit a leigfeas” arsa Séan ag pilleadh leis síos
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Maighréad Bean Mhic Amhlaoidh