Scoil: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    d'eírigh an speir iongantach dorcha. D'imthigh an gasúr leis fríd na g-cnoc. Thaínig spleanc mhór agus scoilt sé an chloch ina dhá leath agus bhí an gasús sábhailte agus dá mbéadh sé faoi'n caraig bheád sé marbh.
  2. Fuair beirt fear amhach a seilig lá amháin. Nuair a bhí siad amuigh chonnaic siad uaimh mhór. Dubhairt fear amháin go racadh seisean isteach agus d'iarr sé ar an fhear eile coimead dó. Ní rabh i bhfad go dtainig muc mire anuas an cnoc ar chosa in-áirde agus isteach san phill leis Chur an fear a bhí istuigh amach a cheann agus dubhairt. "Cé dhruid an
    Cathail Ó Dubhgáin
    Doire Leac Chonaill Thuaidh, Co. Donegal