School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (continued from previous page)
    Ní rabh ann acht caraidh agus leis na tuilteacha d'éirigh na clocha dubh leis an uisge. Annsin bhaist na daoine an Dubhchorraidh air agus Doire na Corradh ar an bhaile s'againne.
  2. Bhí bean ann aon uair amháin agus ní rabh aicí acht aon mhac amháin. Bhí siad iongantach saidhbhir. Nuair a bhí an mháthair ag fághail bháis sgairt sí chuicí ar an mhac agus d'iarr sí air a dhul síos ar a dhá ghlúin agus geallamhaint a thabhairt díthe go n-deirfeadh sé trí Abhé Mairia a rádh gach h-uile maidín agus tráthnóna chuig an Mhaighdean Mhuire ag iarraidh uirrthí cuideadh leis. Fuair an