Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agu moran rudaí eile. Anois níl aon phighinn ar a thús nó deireadh. Tá fear ar an bhaile seo thall indiaidh teacht is Meríoca agus deir siad go bhfuil moll mór airgid aige. Bhí se ag cainnt le m’atháir ar an aonach agus d’iarr sé mise air “Tá”, arsa an fidileor cuimhnigh ar an rud a deir an file.
    Ní h-í mhaoin a bheirfeas idtír tú ‘gur nach mealltar leithe thú.
    Seachtmhain na diaidh sin casadh an fidileor caoch ar Nórainn arais. Bhí glór lag ina ceann mar beadh duine a beadh tuirseach.
    “Siubhal leat go bhfagfaidh tú indún luicthe mé” ar seisean. Caidé a bhéitheá ag dhéanamh in dún lúithche “Tá, tá mé ag dul ina bhaile. Ag dul na bhaile go Tír Eoghain. Fanfaidh mé in Dún Luithce anocht agus racraidh mé go Leitir Ceannain imbarach Tá eagla orm go bhfuil an slaghdhán ort agus is feárr duit fanacht idthoigh s’againne go maidín “Tá an bás agam ar seisean “Ach ba maith liom a bheith curcha aicí fhéin
    Dimthigh an fidileor as an taobh seo de’n
    Peadar Ó Dubhthaigh