School: Tráigh Éanna (roll number 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. Ag goid ubhlaí
    Bhí beirt gasúr ag teacht na bhaile ón sgoil tháthnóna amháin. Bhí siad ag dul thart ag abhaill, agus mar bhí fhios aca go rabh an fear arbh leis é ar shiubhal, shíl siad nach mbéadh moill ar bith ortha dornán de na h-ubhlai a ghoid Isteach leobhtha ar an bhearnaigh agus shiubhal leo go h-an-socar agus go h-an - fhaithchilltheach a chois an chlaidhe go dtáinig siad go coirnéal an gháraidhe. Dar leobhtha anois go rabh siad ar dhruim na muice ach faraor ní sin mar bhí.
    Sgiord duine aca suas an chrainn agus d’fan an fhear eile ag bun ag coimheadh. Acht ba bheag a shíl siad go rabh fear an toighe da gchoimhead i rith an ama.
    Bhí sé ag teacht na bháile agus thug sé fá deara an dá
    Peadar Ó Dubthaigh