School: Tráigh Éanna (roll number 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. Scéal

Bí fear agus bean ann uair amháin agus ní rabh aca ach aon mac amháin. Bhí an gasúr seo fa thuairim méid culóige bhí sé comh beag sin.

Sgeal.
    Bhí fear agus bean ann uair amháin agus ní rabh aca ach aon mac amháin. Bhí an gasúr seo fa thuairm méid culóige bhí sé comh beag sin. Lá ámháin dimthigh an t-athair amach na coilleadh ag baint adhmáid. Bhí beathaidheach capaill ag an muinntír seo. Dimthigh Clod an gasúr a deanamh Chuaidh sé isteach igcluais an chapaill agus thiomain leis. Shroich sé an coillidh agus nuair a tháinig sé annsin bhí a athair ag cainnt le turasoirí agus dhíol sé leobhtha é. Chuir duine de na turasoirí isteach ar imeall a hata é. Dimthigh siad agus níor b’fada gur thuit Clod amach. Bhí bó a bhí ag athair Clod bhí sí ag inghilt thart agus d’ith sí é ach ar ndoigh níor cagainn sé é. Nuair a bhí mathair Clod ag bhlighe na bó mothuigh sí Clod ag sgairtigh leithe agus marb siad
    Peadar Ó Dubhthaigh