Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal

Bhí turtóg in mo bealac,
    A’s thuit mé ar mo ghaothsan
    Isteach in eabar salach.
  2. Scéal

Bhí fear ar an bhaile seo am amháin darbh ainm "Paidín Fadalach", agus bhí sé cinnte a beith i gcomhnuidhe ar deireadh le gach uile seort nidh.

Sgéal
    Bhí fear ar an bhaile so am amháin darbh ainm “Paidín Fadalach”, agus bhí sé cinnte a beith igcomhnuidhe ar deireadh le gach uile seort nidh. Nuair a bhéadh an bárr ins an talamh ag a chuid comharsanaigh ní bhíodh Paidín ag toiseacht a romhar agus ins an Fóghmhar nuair a bhíodh na cruacha féir déanta ag an chuid eile bhíodh Páidin le feiceail igcionn na speile
    Bhí sé lá amhain ag dul chun an marghaidh agus bhí eagla ar a mhnaoi go mbeadh sé mall mar ba ghnathach “Ó am go leór” a deirfeadh Paidín. Ar sgor ar bith dimthigh sé acht ní rabh sé ibhfad gur mothuigh sé an traen ag feadalaighe ag an