School: Tráigh Éanna (roll number 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. Póstaidhthe
    Níor misde b’féidir rud eiginteacht a rádh fa dtaobh dé
    Ag cuartughadh no ag iarraidh ban
    Súl a bpostar lánamhain anois bíonn siad luaidhthe le chéile roimh réidh, áit amháin bféidir cuid aca a póstar i ngan fhíos. Ní mar a gceadna a bhéadh an sgéal i bhfadh ó shoin. An té a rabh rún pósta age san am sin chaitheadh sé croidhe láidir a bhéith aige agus bruscar airgid le na cois. Bhí an biotáilte saor insan am sin agus d’óltaidhe níos mó de Ar ndóighe ní rabh galantar ar bith ag dul ins an thrath sin. Is minic nach mbíodh ach aon briste domnaigh agus aon léine amhain san cheanntar Ach ar bhainféis cuirthidhe morán bidh agus díghe chun caithte agus bhéadh seo piginn mhaith ar an lánamhain iad fhéin. Dhéanfaidh mé tracht anois ar thriúr a bhí ag dul a iarradh mná.
    Bhí cúl ar an gealaig, agus bhí an oidshche gearr-dorcha nuair a cuaidh an triúr seo c’un an bhealaigh mhóir D’iarr fear amhain ar a chuid chomraduidhthe da gcasfaidh duine ar
    Pádraig P. Ó Dubhthaigh