School: Tráigh Éanna (roll number 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (continued from previous page)
    tú go bhfuil cuma cruth capaill ar chuid fósta ma amharcann tú os cionn an dorais (tchfid) tchidhfidh tú go bhfuil cruth caiple [capaill] no aisle ann. Deirtear dá mbheithea ag dul ar aistear agus tú cruth capall a fheiceail romhat ar an bhealach mhór deirtear go mbéidh amh mhaith ort irith an aistir.
  2. An droch shaoghal
    Sé an t-ainm atá ag na daoine ar an ghórta mhór no blianta an droch saoghail. Ins an aimsir seo d’imthigh morán daoine ins an ceanntar seo go dtí Merioca le iad féin a choingbheail beo agus an méid aca a d’fhan fuair siad bás.
    Bá báid seoltoireacht a bhéadh leobhtha ins an am seo. Fósta ins an droch shaoghal meath na preataí uilig ortha. Deirtear da mbéitheá ag dul ar shiubhal áit éiginteacht go bhfeicfeá na mairbh ina luighe ar thaobhanna na mbealtach mór. Bhí moran toighthe ins an cheanntar seo roimh an droch shaoghail ach níl móran ann anois. Tá sé ráidthe go rabh fáthach thall ar mullach cnuic Gleann (Domhainl) domhain.