School: Tráigh Éanna (roll number 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (continued from previous page)
    uisce agus cuireann an céád duine de'n teaglach a ceann isteach agus muna a mbeid se tógtha aige sul mbéadh deich cuntaiste age, caithfidh sé leigeann dó. Deantar mar a gceadhna leis an cuid eile.
  2. An oidhche indiaidh Oidhche Samhana sin Oidhche Fhéil na Marbh. Féile Eaglaise isead an Féile seo, áit tagann an gnathach duine ins an Gaeltacht urram fé leith dó na daoine a shiolthuigh.
    Creideann gach aon duine go bpillfeann na h-anamacha go dtí a "mbaile féin. Deirtear an páidrín pairteach ar a son. Fadó bhíodh tuirmí eile ag na daoine na bhfuil comh comanta fé lathair. D'fágtaidhe bruightín, piopaí agus tobac fa coinne na n-anam. Bhíodh an teach sguabtha glan agus teine mhaith síos.
    Shil na seandaoine an bhiadh a fhagail fa na gcoinne. Bíonn uaigneas ar na daoiní an oidche seo no síleann siad go bhfuil spíoraid na marbh saor agus bealach
    Pádraig P. Ó Dubhthaigh