School: Tráigh Éanna (roll number 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (continued from previous page)
    agus phill an gasúr ‘un a bhaile. Nuair a tháinig an gasúr na bhaile d’fhiafruigh an mátháir dó ca rabh luach na bhó. Thaisbeán an gasúr díthe beart na bplanndá agus bhí an oiread sin [féirg uirthí gur éirigh sí le rúide agus chait beart na bplanndaí] amuigh ins an gharrdha.
    Do réir a chéile bhí na planndaí ag fás ins an gharrda agus ins an deireadh bhí na crainn comh h-árd sin go rabh siad níos aoirde na claidhe an gharrda. Giota taobh amuigh de chlaidhe an gharrda bhí teach fáthaigh agus ní thiocfadh le aon nduine fághail a (choir) chomhair.
    Lá amháin chonnaic an gasúr an fáthach ag gábhail amach a reilg agus dar leis fhéin ghur mhaith an rud do gábhail go teach an fháthaig agus achán rud a gheobhadh sé a thabairt leis. Le sin fhéin chuaidh sé suas go barr an chrainn agus amach taobh amuigh dén gharrdaid. Chuaid sé go teach an fháthaig agus bhí deirbhshiúr an fháthaig ann. Chuaidh an gasúr go dtí an doras agus chonnaic sé an fháthac ag teacht. D’imthigh sé ibhfolach agus nuair a tháinich an fhátach isteach. Dubhairt sé “gur mhothuigh sé boladh gasúra annseo”. Dubhairt a dheirbhsiúr “nach rabh annsin acht ghabhair a mharbh sí ar maidín fá na choinne fhéin”. D’imthigh an fátach leis annsin agus chuaidh sé isteach ina sheomra fhéin agus thuit sé ina chodhlad. Tháinich an gasúr as a áit folaigh annsin agus chuaidh sé asteach in seomrá an fhátaig. Bhí mála airgead na luighe le taobh an
    Aodh Ó Canann
    Peadar Ó Dubhthaigh